De ondernemers

Wie zijn onze ondernemers?

Verschillende formules zijn aangesloten binnen ons initiatief. Denk bijvoorbeeld aan Primera, Vivant, The Read Shop, CIGO en Compaenen. En kleinere winkelformules zoals Tabac & Gifts en Limtaco Nederland, maar ook verschillende los opererende ondernemers met een tabaksspeciaalzaak met passie en een hart voor hun zaak.


Wat is het verschil tussen een tabaksspeciaalzaak en een tabaks- en gemakszaak?

Het verschil tussen een tabaksspeciaalzaak en een tabaks- en gemakszaak zit met name in de verkoop van het aantal verschillende productgroepen. Producten die naast tabak in de tabaksspeciaalzaak wordt verkocht zijn gericht op een volwassen publiek, denk daarbij aan scheer- en lederproducten, loten en kranten. Een tabaks- en gemakszaak kent een grote variatie aan andere artikelen. Denk daarbij aan kantoorartikelen, literatuur, lectuur, bancaire- en postdiensten, fotoservice, cadeaus en streekproducten. Een tabaksspeciaalzaak haalt het overgrote gedeelte van haar omzet uit de verkoop van tabak; een tabaks- en gemakszaak ongeveer voor de helft (en dit wordt steeds minder).


Waarom zijn deze ondernemers zo belangrijk voor de buurt?

Sinds jaar en dag vervullen onze ondernemers een belangrijke sociale functie, met een assortiment van producten en services dat zorgvuldig is afgestemd op de buurten en wijken waar zij gevestigd zijn. Deze winkels zijn niet zozeer in de stadscentra te vinden, maar juist in de wijken en buurten van steden en dorpen. Hiermee vervullen deze winkels een belangrijke functie. Door diverse, op de lokale behoefte afgestemde, diensten en producten in een wijk of buurt, blijft de leefbaarheid van deze buurt behouden.


Welke regels en wetten raken de (kleine) tabaksondernemer in de bedrijfsvoering?

De stapels regels waar de (kleine) tabaksondernemer in korte tijd mee overladen is en die de bedrijfsvoering hard raken:

  • Invoering standaardverpakkingen;
  • Invoering uitstalverbod;
  • Grootste accijnsverhoging tot dusver;
  • Verbod op smaakjes in e-sigaretten;
  • Verbod op ontvangen van vergoedingen door fabrikanten,
  • ….En dan hebben we nog de impact van de Corona-maatregelen