Anno nu

De tabakspeciaalzaak in 2019

De tabaksspeciaalzaak heeft een herkenbaar gezicht. In de buurt en wijk kent en herkent iedereen de winkelier en zijn of haar winkel.

Tabak en gemak
De tabaksspeciaalzaak van vandaag verkoopt niet alleen maar tabak. Het is een moderne gemakswinkel, die naast traditionele rookwaren en elektronische dampwaren, ook verschillende andere diensten en producten aanbiedt die belangrijk zijn voor de buurtbewoners. Denk aan het afhalen of verzenden van een postpakketje, het kopen en versturen van wenskaarten, meespelen in de Toto, de aanschaf van kantoorartikelen of een losse krant en het regelen van bankzaken. Zo is de winkel voor iedere wijk ook een persoonlijke ontmoetingsplek.

Naast ‘normale’ tabaks- en gemakswinkels zijn er ook enkele, veelal luxe, tabaksspeciaalzaken. Vaak voorzien van een klimaatkamer, worden hier exclusieve pijptabak en sigaren verkocht. In deze winkels vindt de volwassen consument tevens meer specialiteiten zoals chocolade, koffie en thee, maar ook luxe lederwaren en scheerkwasten.

De formule achter de winkel
De winkelformules in de tabaksdetailhandel zorgen voor moderne en efficiënte ondernemingen. Voorbeelden zijn de Coöperatie Primera en de RDC-groep met formules als Vivant en The Read Shop, Convenience Concept met formules als CIGO en Compaenen. En kleinere winkelformules zoals Tabac & Gifts en Limtaco Nederland.

De winkelformules zijn zeer belangrijk voor de ruim 1500 ondernemingen in de branche. Samenwerkend in deze formules hebben zelfstandige MKB-ondernemers hun assortiment uitgebreid en de tabaksspeciaalzaken optimaal afgestemd op de behoeften in de wijk of buurt. Ook heeft de branche in de afgelopen jaren een rol gespeeld bij de introductie van nieuwe productcategorieën en diensten. Denk aan krasloten, opwaardeerbare telefoonkaarten, het OV-oplaadpunt en cadeaukaarten. Tot op de dag van vandaag vervult onze branche een belangrijke rol door zelfstandig ondernemerschap en innovatie in de retail te stimuleren.

Sociale buurtfunctie
Sinds jaar en dag vervullen tabaksspeciaalzaken een belangrijke sociale functie, met een assortiment van producten en services dat zorgvuldig is afgestemd op de buurten en wijken waar zij gevestigd zijn. Deze winkels zijn niet zozeer in de stadscentra te vinden, maar juist in de wijken en buurten van steden en dorpen. Hiermee vervullen deze winkels een belangrijke functie. Door diverse, op de lokale behoefte afgestemde, diensten en producten in een wijk of buurt, blijft de leefbaarheid van deze buurt behouden.